Γεύση από την ιστορία...

Αγριά Βόλου

1922

1922Τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά - ιδιοκτήτες Τράπεζας - και άνθρωποι που «έβλεπαν» μπροστά από την εποχή τους, αγοράζουν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία, για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών.

Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου

1924

1924Δύο χρόνια αργότερα, οι Κοσμαδόπουλοι ιδρύουν την Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου, ενώ το εργοστάσιο της επιχείρησης – χάρη στο οποίο όλη η περιοχή αποκτά ηλεκτρικό ρεύμα – εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Την ίδια στιγμή, ο διορατικός Ιωάννης Κοσμαδόπουλος, παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας απ' τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, θέτει ως στόχο, τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον ερχομό και την εγκατάσταση στην Αγριά, μετά από πρόσκληση του Κοσμαδόπουλου, ενός εξαίρετου χημικού μηχανικού από τη Γερμανία, με το όνομα Otto, στον οποίον οφείλεται και η δημιουργία της περίφημης μυστικής συνταγής της Λεμονάδας. Ακριβώς έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της Λεμονάδας και ακολούθησε, τα χρόνια του πολέμου, η παραγωγή της συνθετικής «Λεμονάδας», της σημερινής Γκαζόζας.

Εθνική Τράπεζα

1936

1936Η τράπεζα Κοσμαδόπουλου – δημιούργημα από το 1917 του πατέρα των αδελφών Κοσμαδόπουλου, Δημήτρη – χρεοκοπεί και η Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς περνάει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με νέο καταστατικό ιδρύει την εταιρία Νέα Ψυγεία Αγριάς Α.Ε.

Πλέον, ο εκάστοτε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας είναι ταυτόχρονα και διευθυντής της ΕΨΑ. Η Εθνική δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις και κάνει επενδύσεις στην επιχείρηση, η οποία εκσυγχρονίζεται. Η συσκευασία των αναψυκτικών στη γυάλινη φιάλη με την μπίλια, δίνει τη θέση της πρώτα στη φιάλη με το μηχανικό πώμα και μετά σ’ αυτή με το μεταλλικό πώμα crown.

Χρυσούν Βραβείον

1937

1937Η ΕΨΑ κερδίζει το «Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

H Γυάλινη Φιάλη

1939

1939Η νέα φιάλη - το χαρακτηριστικό, γυάλινο συλλεκτικό μπουκάλι - σχεδιάζεται τον Αύγουστο του 1939, από έναν ευρηματικό υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας, τον Αριστείδη Αλεξανδρίδη. Μοντέρνα για την εποχή φόρμα, έντονος χαρακτήρας και ένας ανάγλυφος ρόμβος, που δηλώνει ότι το προϊόν έχει βραβευτεί, συνθέτουν τα στοιχεία της εντυπωσιακής, πρωτότυπης φιάλης που παραμένει αξεπέραστη.

Νέα Εποχή ΕΨΑ – 30 χρόνια μετά

1969

1969Λίγο πριν από τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταματά, καθώς κυκλοφορούν πλέον τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία. Η Εθνική Τράπεζα, μην επιθυμώντας πλέον στην ιδιοκτησίας της μια ζημιογόνο επιχείρηση, αποδέχεται την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου και μεταβιβάζει τις μετοχές της ΕΨΑ στους ενδιαφερόμενους.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, μετά την αγορά, επενδύουν σε καινούρια μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Η παραγωγή από 1.500 μπουκάλια την ώρα, φτάνει τώρα τα 7.500 μπουκάλια την ώρα.

 

1982Η παραγωγή φτάνει τα 20.000 μπουκάλια την ώρα, ενώ παράλληλα μπαίνουν για πρώτη φορά οι συσκευασίες του 1,5L, με παραγωγή που φτάνει τα 7.000 μπουκάλια την ώρα.

ΕΨΑ Cola

1987

1987Η ΕΨΑ παράγει την πρώτη Ελληνική Cola!

 

1989Η ΕΨΑ εγκαινιάζει τη γραμμή παραγωγής σε κουτάκι αλουμινίου 330ml (Can).

1994Στην οικογένεια των προϊόντων ΕΨΑ, προστίθενται και οι Χυμοί μακράς διαρκείας.

 

1996Η ΕΨΑ, θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, τοποθετεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Το 1996, η ΕΨΑ διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, λανσάροντας το Iced Tea με Λεμόνι. Είναι η χρονιά που δημιουργείται μία νέα κατηγορία προϊόντων η οποία, στο πέρασμα του χρόνου, εμπλουτίζεται με περισσότερες γεύσεις.

 

Η ΕΨΑ δημιουργεί την πρώτη Cola με χυμό λεμονιού. Η Lemon Cola είναι ξεχωριστή και ταιριάζει στη φιλοσοφία της ΕΨΑ.

2003Πρώτη η ΕΨΑ παράγει τη Βυσσινάδα χωρίς ανθρακικό - με τη συνταγή της γιαγιάς - σε γυάλινη φιάλη και πρωτοποριακή ετικέτα shrink sleeve (θερμοσυρρικνούμενη). Πολύ σύντομα η ΕΨΑ Βυσσινάδα γίνεται το πολυαγαπημένο αναψυκτικό μικρών και μεγάλων.

 

2004H ΕΨΑ Βυσσινάδα εξασφαλίζει διπλή διάκριση για τη συσκευασία και την αποτελεσματικότητα στην αγορά στα "Αστέρια Συσκευασίας".

2008Το 2008 αποσπά από την TÜV HELLAS ειδική τιμητική διάκριση για τη διαχείριση της ποιότητας.

 
 

2010Σημαντικές επενδύσεις σε επέκταση εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, οδηγούν την παραγωγή στα 30.000 μπουκάλια την ώρα.

Bio

2011

2011Η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά. Η Bio Λεμονάδα χαρακτηρίζεται ως το προϊόν της χρονιάς ενώ η Bio Πορτοκαλάδα προτείνεται ως καινοτόμο προϊόν στην έκθεση Sial d’ Or 2012.

 

λάϊτ & λάϊτ drops

2012

 

2012Πάντα πρωτοπόρος, η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα ελληνικά αναψυκτικά λάϊτ, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι, από διετίας έτοιμες, συνταγές μας έκαναν τη διαφορά στην αγορά, με το λανσάρισμά τους το Μάρτιο του 2012. Τα προϊόντα είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

Η ΕΨΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για ακόμη μία φορά. Το 2012, είναι η χρονιά που παράγει τα Iced Tea με γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Τα προϊόντα είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

 

Την ίδια χρονιά η ΕΨΑ, με ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία στη στέβια, δημιουργεί το λάϊτ drops, το πρώτο υγρό γλυκαντικό, χωρίς ζάχαρη, που είναι κατάλληλο για ροφήματα και ζαχαροπλαστική. 2 μόνο θερμίδες σε αντίθεση με τις 100 που δίνει το ισοδύναμο σε ζάχαρη για ένα γλυκό καφέ... Καινοτομεί στην επαγγελματική συσκευασία με τη βαλβίδα δοσολογίας και φυσικά αποσπά 3 αστέρια ανώτερης γεύσης iTQi. Το προϊόν είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Cola λάϊτ

2013

2013Τον Μάρτιο του 2013 η ΕΨΑ, συνεχίζοντας να παράγει καινοτόμα προϊόντα, δημιουργεί την πρώτη Ελληνική Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, με 1 μόλις θερμίδα, χωρίς καθόλου ζάχαρη. Η ΕΨΑ Cola λάϊτ αποσπά βραβείο ανώτερης γεύσης, από το διεθνές ινστιτούτο γευσιγνωσίας iTQi.

Crystal Quality and Taste Award

2016

2016Η εταιρία συνεχίζει με πάμπολλες διακρίσεις σε διάφορα πεδία (φήμης, καινοτομίας, ποιότητας). Πιο πρόσφατη το σπάνιο Crystal Quality and Taste Award του 2016 για την ανώτερη γεύση της Λεμονάδας ΕΨΑ, από το διεθνές ινστιτούτο γευσιγνωσίας iTQi.

Cola

2019

2019Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ! Περίπου τρεις δεκαετίες πριν, το 1987, η ΕΨΑ λανσάρει την πρώτη ελληνική Cola. Τώρα, τον Απρίλιο του 2019,  η επαναδημιουργία της εξαιρετικής συνταγής της ΕΨΑ Cola έρχεται για να μας συναρπάσει…  

 

Summer Mix '20

2020

2020Η αυθεντική ελληνική εταιρεία που ταυτίζεται με την έννοια «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ», διατηρώντας σταθερά τις ίδιες αξίες που πρεσβεύει εδώ και 96 χρόνια, μένει δίπλα στον καταναλωτή και τους πελάτες της και λανσάρει την ιδέα του SUMMER MIX.
Την αρχή για το 2020 κάνει το Summer Mix Φράουλα-Βασιλικός, σε Limited Edition.

Summer Mix '21

2021

2021Τα Summer Mix κυκλοφορούν κάθε καλοκαίρι σε μία νέα γεύση που σε ξεδιψά!
Το Summer Mix για το 2021 έφτασε απολαυστικά δροσερό με Μάνγκο - Μανταρίνι, σε Limited Edition.

Σήμερα

...

 

...Όλα αυτά είναι τα μεγάλα κεφάλαια ενός βιβλίου που εξακολουθεί να γράφεται. Ήρωές του είναι οι άνθρωποι που με διορατικότητα σκέφτηκαν να τυποποιήσουν τη Λεμονάδα, οι άνθρωποι που με δημιουργικότητα «έντυσαν» το προϊόν, οι κάτοικοι της περιοχής που εργάζονται κάθε μέρα με κέφι και μεράκι για την παρασκευή των αναψυκτικών και ο ίδιος ο τόπος, η Αγριά Πηλίου, που εμπνέει αυτό το δέσιμο με την παράδοση και τον προσανατολισμό στο μέλλον.

Η ΕΨΑ λοιπόν που έγινε ταυτόσημη με το προϊόν της για πάνω από 95 χρόνια, το οποίο με χαρά οι επισκέπτες του Πηλίου έπαιρναν ως δώρο για τους αγαπημένους τους στην Αθήνα, εξακολουθεί να είναι σήμερα σημείο αναφοράς και έλξης σε όλη την Ελλάδα. Με εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και της καινοτομίας διεθνώς και παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική σε όσους συνειδητά αναζητούν την υψηλή ποιότητα και την ανώτερη γεύση. Η πορεία, από τις 700 φιάλες την ημέρα στις 30.000 φιάλες την ώρα, υπήρξε απολαυστική και αν μη τι άλλο δροσιστική και προκλητική! Συνεχίζουμε...